Onder de Radar – zoek mee naar sporen uit WO II

Participatief project, provinciebestuur Limburg (PCCE)

De provincie Limburg en UGent hebben op vrijdag 9 oktober 2020 het nieuwe participatieve project www.onderderadar.be gelanceerd, waaraan alle Limbugers kunnen meewerken.

In 2019 ontdekten het team van de UGent een unieke reeks Duitse luchtfoto’s uit WO II in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA). Ze waren 75 jaar geleden door de geallieerden onderschept tijdens een geheime missie op het einde van de oorlog. Het team ging aan de slag om de luchtfoto’s zorgvuldig te digitaliseren en te onderzoeken, aangevuld met Amerikaanse luchtfoto’s. De 810 foto’s dekken het volledige Limburgse grondgebied en geven een prachtig beeld van het Limburg van toen.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Het nieuwe participatieve project Onder de Radar neemt het overzichtsbeeld van het toenmalige Limburg als uitgangspunt. Het nieuwe project is een uitnodiging  aan alle Limburgers, maar zeker ook aan alle andere geïnteresseerden en specialisten, om het beeld te vervolledigen. De provincie Limburg brengt de komende maanden uit elk van de 42 Limburgse gemeenten een WO II-getuigenis.  Unieke verhalen rond loopgraven, bunkers, vliegvelden, schuiloorden, kampementen, enz. Pakkende verhalen vlak bij onze voordeur. Anderzijds zal het platform ook een bron van inspiratie en virtueel werkveld worden voor historici, archeologen, de erfgoedsector, educatieve projecten, …”

Het platform en de reeks verhalen werden gelanceerd op 9 oktober 2020, tijdens de derde editie van de Archeologiedagen, een initiatief van alle provincies met ook heel wat activiteiten in Limburg. Het platform blijft minstens 3 jaar online.

Duik mee onder de radar

Erfgoed wordt vaak gezien als iets tastbaar, maar dat is het zeker niet altijd. Een groot stuk van ons erfgoed berust in de herinneringen. We moeten daarom blijven bijleren uit de kennis van voorgaande generaties. Niet alleen om ons bestaand erfgoed beter te leren kennen, maar ook en bovenal om geen onontdekt erfgoed verloren te laten gaan.

Het provinciebestuur roept hiervoor de hulp in van alle Limburgers: duik mee onder de radar en speur naar bunkers, loopgraven, vliegvelden, noodbruggen, schuiloorden, …  op de luchtfoto’s uit WO II. En zoek op hedendaagse luchtfoto’s en het recente digitaal hoogtemodel Vlaanderen naar overblijfselen in het Limburg van vandaag. Verken jouw omgeving en, waarom niet, de hele provincie, en leg samen de laatste geheimen van WO II bloot.

Deel je kennis

Ken je zelf een relict of een overblijfsel, uit WO II? Heb je een origineel verhaal over dit relict? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s. Voeg vervolgens je eigen verhaal, foto’s en filmpjes toe op het platform. Deel je informatie met alle Limburgers. Of struin door de vondsten van anderen en herontdek wat al die tijd onder de radar bleef.

Op 9 oktober kun je vanaf 8 u. beginnen grasduinen op de kaart, het Limburg uit WO II verkennen en op zoek gaan naar sporen die de laatste geheimen van WO II blootleggen. Tot 31 juli 2021 kun je jouw verhaal insturen, maar ook daarna kun je het platform blijven bezoeken.

Contact

Het project is een initiatief van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en werd opgevolgd door Anja Neskens, terwijl het onderzoek gebeurde door Wouter Gheyle en Birger Stichelbaut (UGent)

 

In samenwerking met: