Geheugenissen | podcasts over littekens in het landschap

(06-10-2020)

Een aflevering van Geheugenissen over conflictarcheologie, in het kader van de Archeologiedagen 2020

Een podcast over de Archeologiedagen en over conflictarcheologie, over oude luchtfoto’s en laserscans, over archeologen en historici, van Leningrad over de Limburgse mijnen tot de Atlantikwall; een hele kluif in deze nieuwe aflevering van de podcast Geheugenissen. En voor wie dit smaakt naar meer: welkom dit weekend op tal van interessante activiteiten tijdens de archeologiedagen!

Archeologen, zitten die niet hele dagen op hun knieën in het stof, met een klein borsteltje oude potscherven bloot te leggen? Sommigen misschien wel, maar de twee archeologen in deze aflevering, dr. Wouter Gheyle en dr. Birger Stichelbaut, maken vooral gebruik van hoogtechnologische methoden, zoals laserscanning, 3D-modellen en satellietbeelden. Met die technieken brengen ze verhalen die verborgen zitten in de bodem naar de oppervlakte, zonder te hoeven graven. Ze zijn daarbij niet op zoek naar oude beschavingen, maar wel naar een erg vers verleden, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, twee bloedige conflicten die in België niet alleen diepe wonden hebben geslagen bij de bevolking, maar ook in het landschap. Wanneer dat landschap zijn geheimen prijsgeeft, kom je tot verbluffende ontdekkingen, zoals loopgraven op de Koppenberg, jouw huis op Amerikaanse spionagefoto’s, en dat oude hokje achter in jouw tuin, dat zou best wel eens een barak van een krijgsgevangenenkamp kunnen zijn…

Gasten: dr. Wouter Gheyle & dr. Birger Stichelbout (Vakgroep Archeologie, UGent), Prof. dr. Bruno De Wever (Vakgroep Geschiedenis, UGent)

Deze aflevering werd gemaakt in het kader van de Archeologiedagen van 2020 en vertelt je meer over enkele activiteiten die dan te beleven vallen: